Problem: The area the a rectangular garden is 24 square yards. List all feasible whole-number dimensions the garden can have.

You are watching: Common factors of 12 and 20

*
*

*
*

Solution: 1 yd x 24 yd, 2 yd x 12 yd, 3 yd x 8 yd, and also 4 yd x 6 yd

The whole-number size of this rectangular garden are the factors of the number 24. The following statements deserve to be made around the determinants of 24:

The factors of 24 are: 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12 and also 24 because each of this numbers divides exactly into 24.The pairs the factors of 24 are: 1 and also 24, 2 and 12, 3 and also 8, and 4 and also 6.

To uncover the factors of a whole number follow this procedure:

Keep separating until a variable repeats.List all determinants separated by commas.

Example 1: discover the factors of 12.

Counting # DivisionFactor Pair
112 ÷ 1 = 121 x 12
212 ÷ 2 = 62 x 6
312 ÷ 3 = 43 x 4
412 ÷ 4 = 34 x 3 

Solution: The determinants of 12 are 1, 2, 3, 4, 6 and also 12.

(Note: 

*
 means that one or much more factors has repeated therefore we prevent dividing.)

Example 2: find the components of 20.

Counting #DivisionFactor Pair
120 ÷ 1 = 201 x 20
220 ÷ 2 = 102 x 10
320 ÷ 3 = 6 R2--------
420 ÷ 4 = 54 x 5
520 ÷ 5 = 45 x 4 

Solution: The determinants of 20 space 1, 2, 4, 5, 10 and also 20.

Example 3: discover the determinants of 49.

Counting #DivisionFactor Pair
149 ÷ 1 = 491 x 49
249 ÷ 2 = 24 R1--------
349 ÷ 3 = 16 R1--------
449 ÷ 4 = 12 R1--------
549 ÷ 5 = 9 R4--------
649 ÷ 6 = 8 R1--------
749 ÷ 7 = 77 x 7 

Solution: The components of 49 space 1, 7 and also 49

Problem: discover the Greatest common Factor (GCF) of 12 and also 20. (Note: place your computer mouse over the lists of components below.)

*

The common factors of 12 and 20 are 1, 2 and 4.

The greatest common factor of 12 and also 20 is 4.

Solution: GCF = 4

To uncover the Greatest typical Factor (GCF) of 2 or an ext whole numbers, monitor this procedure:

Make a perform of components for each entirety number.Identify all determinants that are common to all lists.The Greatest typical Factor (GCF) is the biggest of these typical factors.In instances 4 through 6, place your computer mouse over the lists of determinants to view the usual factors.

Example 4: find the GCF the 24 and 36.

*

The usual factors of 24 and also 36 are 1, 2, 3, 4, 6 and also 12.

The greatest common factor of 24 and 36 is 12.

Solution: GCF = 12

Example 5: uncover the GCF that 56 and also 63.

*

The typical factors the 56 and 63 are 1 and also 7.

The greatest common element of 56 and 63 is 7.

Solution: GCF = 7

Example 6: uncover the GCF that 12, 30 and 54.

*

The usual factors that 12, 30 and also 54 are 1, 2, 3 and 6.

The greatest common variable of 12, 30 and 54 is 6.

Solution: GCF = 6

Summary: The components of a whole number are those numbers that divide exactly into that whole number. The Greatest common Factor (GCF) that a collection of whole numbers is the biggest factor usual to all whole numbers in the set.

Exercises

Directions: read each concern below. Click once in response BOX and form in her answer; then click ENTER. After girlfriend click ENTER, a post will show up in the outcomes BOX to suggest whether her answer is correct or incorrect. To start over, click CLEAR.

1.Find the GCF that 18 and 36.ANSWER BOX: GCF =   

RESULTS BOX: 

2.Find the GCF that 30 and 48.ANSWER BOX: GCF =   

RESULTS BOX: 

3.Find the GCF of 42 and 56.ANSWER BOX: GCF =   

RESULTS BOX: 

4.Find the GCF that 16, 48 and also 72.

See more: Labatt Blue Non Alcoholic Beer Calories, Calories And Nutrients In

ANSWER BOX: GCF =   

RESULTS BOX: 

5.One rectangle-shaped garden has an area the 18 square meters. One more rectangular garden has actually an area that 81 square meters. What is the largest feasible whole-number dimension common to both gardens?ANSWER BOX: GCF =  m  

RESULTS BOX: